Навчання в новіціаті

Навчання є особливою рисою домініканської духовності. Девіз Ордену “Contemplare et contemplata aliis tradere” (споглядати і плоди пізнаної Правди передавати далі) виражає наше розуміння і мету навчання.

По-перше – навчання ми розуміємо, як споглядання, тобто важливим є не так отримання знань, скільки їх поглиблення. Хоча…для того, щоби їх поглиблювати, потрібно передусім ними володіти :)
Тому в новіціаті є різноманітні лекції: Святе Писання, догматика, духовне життя, літургіка, місіологія, домініканське життя, історія Згромадження, спів, Конституція нашого Згромадження, спадщина нашого Засновника отця Воронецького.

По-друге – ми не вчимося заради самої науки, але ми навчаємося заради того, щоби проголошувати Слово Боже тим, до яких ми будемо послані. Тому крім міцного фундаменту Проголошених Істин і Вчення Церкви, ми повинні, в деякій мірі, “вивчати світ” і розпізнавати знаки часу. Все це потрібно для того, щоб знати з якими проблемами нам доведеться зіткнутися, коли підемо з Доброю Новиною до конкретних людей чи груп. Отже навчання не може обмежуватися до сухого перегортання наступних сторінок книжок, навчання має бути тісно пов’язане з певним видом відданості і зачаруванням, завдяки чому, ті речі, котрі ми будемо проголошувати – зацікавлять людей. Саме з навчання народжується ПАСІЯ ПРОГОЛОШЕННЯ, яка була такою властивою якістю святого Домініка.

А навіщо ми проголошуємо?
Щоби люди пізнаючи Правду дійшли до спасіння