О. Яцек Воронецький

Отець Яцек Воронецький

O. Jacek Woroniecki

 

Божий Слуга, о. Яцек Адам Воронецький народився у 1878 р. в м. Любліні, в княжій родині. Разом зі своїми братами та сестрами отримав старанну освіту передусім у домі, потім у варшавських школах. На університеті в Фрайбурзі закінчив відділ природних наук, а потім теологію. До духовного семінарію вступив в Любліні і там отримав священицькі висвячення в 1906 р. Після смерті батька, який протестував проти його покликання на монаше життя, вирішив проситися про прийняття його в ряди Братів Проповідників. Новіціат в Домініканському Ордені розпочав у Флоренції в р. 1909 р., приймавши ім’я Яцек. Після декількох років був висланий до Польщі, щоби провести оновлення Польської Провінції Ордену.

Протягом багатьох років отець викладав католицьких вузах (у власної Провінції, KUL, Angelicum в Римі) – моральну теологію, патрологію, історію Церкви, агіографію, педагогіку, гомілетику. Як душпастир опікувався різноманітними середовищами – інтелігенцією, молоддю, місійним рухом, землянами, військовими, скаутами. Передусім він був вихователем, а може тому також – завзятим сповідником, реколекціоністом, духівником. У 1932 р., за його ініціативою виникло Згромадження Сестер Домініканок Місіонерок.

Отець дуже багато писав. Його доробок лічить понад 200 надрукованих заголовків, з яких чимало є актуально відновлюваних, наприклад: «Повнота молитви», «Царське священство», «Таємниця Божого Милосердя», «Вміння правління і наказу», «У підстав католицької культури», «Католицький томізм», «Небесний звіт». Багато можна б ще перечисляти занять, якими займався цей домініканець, але потрібно підкреслити, що головною лінією його життя було піклування про справжнє благо людини, про її спасіння, про те, щоби людина була велика, про те, щоби жила вона гідно і осягнула визначену їй повноту.
Отець Яцек помер 18 V 1949 р. у Кракові. Його могила знаходиться в домініканській святині св.. Яцка у Варшаві.

7 XII 2004 р. розпочався його Беатифікаційний Процес.

Ми запрошуємо до відвідування нашої сторінки присвяченої о. Яцеку Воронецькому ОР:

http://www.sluzew.dominikanie.pl/jacek_woroniecki/